• #Convective Forecast
  • #Extreem weer
  • #Nieuws België
  • #Nieuws Nederland
  • #Stormchasing

Morgenmiddag zware onweersbuien in zuidoosten Benelux (MED RISK)

Door Michel Brands | 18 May, 2022

Voor morgenmiddag (donderdag 19 mei 2022) laten verschillende hoge resolutie weermodellen een explosieve weersituatie ontstaan voor het oosten van België, Belgisch en Nederlands Limburg, het oosten van Noord-Brabant, delen van Gelderland en Overijssel en voor onze oosterburen. We vaardigen voor die gebieden een MED (medium) RISK uit.

De temperaturen schieten met name in die gebieden morgenvroeg de lucht in, met in de vroege middaguren temperaturen tot 30°C. De CAPE loopt daar ondertussen volgens het Duitse weermodel ICON-D2 op tot boven de 1500 J/kg en de effectieve windschering gaat richting de 20 m/s (40 knopen), plaatselijk zelfs hoger.

Mogelijk pre-frontale supercellen

De parameters lijken morgenmiddag in het MED-RISK gebied ‘gunstig’ genoeg voor de ontwikkeling van goed georganiseerde onweersbuien (multicellen), mogelijk zelfs van enkele supercellen. De buien worden getriggerd door een naderend koufront. Voor dat koufront lijken volgens de output van HARMONIE-AROME enkele pre-frontale supercellen mogelijk, met name in en rond het Duitse Ruhrgebied.

Zware tot zeer zware windstoten, hagel en kans op lokale wateroverlast

Op basis van de laatste modelkaarten denken we dat morgenmiddag vanaf een uur één de eerste buien als paddestoelen uit de grond zullen schieten in het midden, oosten en noordoosten van België. De buien zullen daarna geclusterd noordoostwaarts trekken. De windstoten, misschien zelfs tot boven de 100 km/u, zitten vooral op het koufront. De buien kunnen lokaal voor wateroverlast zorgen en hagel voortbrengen < 2cm. De kansen op tornado's lijken vooralsnog klein. Volgens HARMONIE-AROME (run 6Z) halen de windstoten morgenmiddag met name in het gemarkeerd gebied plaatselijk wel erg venijnig uit.

We blijven deze mogelijk extreme weersituatie voor morgenmiddag in de gaten houden.

Jullie kunnen de buien morgen zelf volgen via onze radar en via onze bliksemdetectie-app Strike Detective (Android).

Toelichting MED RISK

Uit onze infotheek:

MED (medium) RISK is net als LOW RISK een zone van verspreide georganiseerde onweersbuien, maar dan over een groter gebied of met een grotere zekerheid dat deze buien zich zullen voordoen. MED RISK omvat zowel verspreide geïsoleerde buien die het SEVERE-criterium behalen alsmede clusters van onweersbuien die extreem weer kunnen voortbrengen.